10.10.2014 12:00 | MobilMania

Test LG G3S: Môže sa stať trhákom

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Lacnejšie či menšie verzie top modelov sú v móde. G3S má s výrazne nižšou cenou šancu stať sa trhákom.

Nové LG G3S málokto na prvý pohľad odlíši od vlajkovej lode výrobcu, modelu G3. Nahráva mu to do karát, k vydarenému dizajnu sa tak môžu dostať aj používatelia, ktorí nie sú ochotní platiť takmer 500 eur za nový top smartfón. Musia však počítať so zreteľnými úsporami pod kapotou.

fotogaléria
Spoznávate tento dizajn? Áno, je veľmi podobný Zdroj: Ľubomír Vnuk
Čítajte aj Test LG G3S: Môže sa stať trhákom

Ubudlo z neho

LG G3S dostalo do daru displej s menšou uhlopriečkou, než akú vidíme v G3. Logicky teda hovoríme o skromnejších rozmeroch a nižšej hmotnosti. Aj keď rozdiel nie je percentuálne výrazný, v dlani je citeľný. Dostávame sa k hodnotám 138 × 70 × 10 mm a hmotnosti 134 gramov. Na päťpalcový smartfón slušný výsledok.

Novinka sa drží aktuálneho trendu zužovania okrajov displeja. Predná strana neobsahuje žiadne ovládacie prvky, kontextové klávesy sú súčasťou systému. Extrémne štíhle telo sa nekoná, v tomto prípade to ale príliš neprekáža. Po stranách sa mobil zužuje a to prispieva pohodlnému držaniu v dlani. Ergonómia je z tohto pohľadu silnou stránkou.

fotogaléria
Mobil výborne padne do dlane, za čo môže najmä Zdroj: Ľubomír Vnuk

Ovládacie prvky nenájdeme ani po stranách. Nie je to ale žiadna technická chyba, LG sa len zaryto drží svojho nápadu s ovládaním „na chrbte“. Tento spôsob má svojich priaznivcov i odporcov, tak ako má svoje výhody i nevýhody. Pri držaní v oboch rukách ide o výborné riešenie. Ak však ovládame smartfón iba jednou rukou, je potrebné hľadať ťažisko tak, aby sa mobil nevyšmykol.

fotogaléria
Ovládacie klávesy na zadnej strane nezachutia Zdroj: Ľubomír Vnuk

Klávesy navyše nie sú od okolia výrazne odlíšené, preto ich rýchle nahmatávanie chce trochu cviku. G3S nepoteší ani tých, čo majú potrebu často zhotovovať snímky obrazovky. Kombinácia tlačidla pre tlmenie hlasitosti a zámku displeja je pre väčšie prsty veľmi nešťastná.

fotogaléria
Mobil nepatrí k najtenším. To je ale viac Zdroj: Ľubomír Vnuk

HD rozlíšenie stačí

Zadná strana zaujme jemným brúsením. Treba si dávať pozor na drobné škrabance, kryt proti nim nie je chránený. Je odnímateľný, akumulátor teda smieme vymeniť bez servisného zásahu a zároveň sa vieme na vlastné oči presvedčiť o jeho parametroch. Dokázali by sme si predstaviť štedrejšiu kapacitu než 2 540 mAh. Takto sa dostávame k štandardným hodnotám výdrže, aktívnejšie využívanie znamená každovečerné posedenie pri nabíjačke. Pri striedmejšom používaní sa vieme dostať aj k viac než dvom dňom.

fotogaléria
Pod krytom vidíme akumulátor s kapacitou 2 540 Zdroj: Ľubomír Vnuk

Aj keď je telefón kompaktnejší ako jeho drahší súrodenec, príliš nešetrí na uhlopriečke displeja. Tá dosahuje rovných päť palcov. Pre tých, čo reagujú na číselné parametre, môže byť HD rozlíšenie (720 × 1 280 bodov) strašiakom. Hustota 294 ppi ale zaručuje dostatočne jemné zobrazenie za predpokladu, že na displej nepozeráme lupou. Výhodou je pritom energetická úspora. IPS LCD panel je dobre čitateľný aj na priamom svetle, vo svojej cenovej skupine patrí k tomu najlepšiemu.

Šetrenie sa dotklo aj zvyšných hardvérových parametrov. Štvorjadrový procesor Cortex-A7 pracuje na frekvencii 1,2 GHz, použitý bol čipset Snapdragon 400 a grafický akcelerátor Adreno 305. Spolu s gigabajtovou pamäťou RAM ide o kombináciu, ktorá má už najlepšie časy za sebou.

fotogaléria
Zadnú stranu zdobí jemne brúsený vzor, kryt je Zdroj: Ľubomír Vnuk

Podpísalo sa to na plynulosti systému Android 4.4.2 KitKat. Ak by sme mali pred sebou čistý operačný systém bez dodatočnej nadstavby Optimus UI, hardvérové parametre by boli celkom isto postačujúce. V takomto stave ale mobil miestami nestíha. Pokiaľ je používateľ zvyknutý na časté prepínanie medzi aplikáciami alebo na hromadu widgetov na domovskej obrazovke, G3S sa mu nepoďakuje.

LG sa nedávno pridalo k vlne flat dizajnu. Systém vyzerá vkusne a moderne

Chválime ale grafickú podobu systému. Výrobca smeruje k modernému flat dizajnu, nepreháňa to s farebnosťou a jeho nadstavba prináša niekoľko výhod. Spomeňme napríklad funkciu Quick Memo, ktorá do zhotovenej snímky obrazovky umožní okamžite pridať vlastný komentár. Nechýbajú doplnkové možnosti ovládania pomocou senzorov a oceňujeme aj vydarené notifikačné centrum. Uzamykacia obrazovka ponúkne prístup k vybraným skratkám, gýčové grafické efekty ale plynulosti používania nepomáhajú.

Android je doplnený o niekoľko zaujímavých vymožeností. Zaujme predovšetkým prispôsobenie ovládaniu jednou rukou či sledovanie tváre kvôli podsvieteniu displeja

Za fotky sa nemusí hanbiť

fotogaléria
Diaľkový ovládač využíva infračervený port Zdroj: Ľubomír Vnuk

V hlavnej ponuke nájdeme známu kombináciu doplnkových aplikácií. Nechýba ani jednoduchý prehliadač kancelárskych dokumentov, predpoveď počasia či štandardný (a početný) zhluk nástrojov z dielne Google.

O konektivitu sa starajú siete HSPA+ a rovnako aj LTE. Sme radi, že šetrenie nepostihlo túto funkciu, jej prítomnosť už zaváži aj v našich zemepisných šírkach. Wi-Fi funguje so štandardom 802.11 b/g/n, nezabudlo sa ani na Bluetooth vo verzii 4.0.

V ponuke opäť nachádzame dva webové prehliadače. Máme pocit, že ten natívny už dlhšiu dobu zaostáva za Google Chrome. Možno nie po funkčnej stránke, no z hľadiska pohodlia určite.

Multimediálnym funkciám šéfuje fotoaparát, zhotovujúci snímky v maximálnom rozlíšení 8 megapixelov. LG opäť používa pojem „laserové zaostrovanie“, ktoré v praxi skutočne znamená rýchlejšie ostrenie za horších svetelných podmienok.

Žiadny laserový lúč ale, pochopiteľne, z útrob mobilu nevystreľuje. Oslepenia ľudí sa tak netreba obávať.

fotogaléria
O lepšie zaostrovanie sa stará drobné okienko Zdroj: Ľubomír Vnuk

Prisvetľovacia LED dióda podáva o niečo horší výkon ako dual-tone blesk v LG G3, v konečnom dôsledku ale kvalita snímok nedostala ťažkú ranu. Práve naopak, fotografie sú vo svojej triede nadštandardne dobré, chválime verné farebné podanie, prítomnosť HDR a ostré detaily. Tým kreatívnejším pomôže niekoľko doplnkových efektov.

fotogaléria
Prostredie fotoaparátu je veľmi jednoduché, Zdroj: Ľubomír Vnuk

Video natáčame v maximálnom rozlíšení FullHD. Pojmy ako 4K či optická stabilizácia v cenovej skupine do 300 eur nečakáme, ani nové LG nie je svetlou výnimkou.

Testovacie fotografie:

Ďalšie fotografie nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Útočí dizajnom a cenou

LG G3S nie je úplne štandardnou zmenšeninou najlepšieho smartfónu z ponuky výrobcu. Čiastočne môže konkurovať modelom ako HTC One Mini 2 či Samsung Galaxy S5 mini , no cenou mieri omnoho nižšie kvôli ochudobnenému hardvéru. Myslíme si, že by táto filozofia mohla zafungovať veľmi dobre.

Kto nie je ochotný investovať do drahých top modelov totižto nemá až také citlivé uši na gigahertze či gigabajty. Viac ho oslovia eurá a v tomto smere je novinka príjemným prekvapením. Štartovacia cena okolo 270 eur je primeraná, dostaneme za ňu zariadenie s lákavým dizajnom, podporou LTE, kvalitným fotoaparátom a rozmerným displejom. Pomalšie reakcie sa pri takejto sume dajú do istej miery prepáčiť.